phone

Aktuální medicína 1/2019
Novinky v léčbě diabetes mellitus

55. diabetologické dny Luhačovice
Vychází: 10.4.2019

Vedoucí vydání: Jan Šoupal

Úvodní slovo

MUDr. Jan Šoupal, Ph.D.

Vážené kolegyně, vážení kolegové,
není pochyb o tom, že se diabetologie v posledních letech stává čím dál složitější. Jistě mi dáte za pravdu, že se v našem oboru každým rokem objevuje několik převratných novinek, které mají potenciál změnit osud diabetických pacientů. Úspěchy diabetologie a rychlý nárůst počtu pacientů jsou přitom hlavními důvody, pro které chtějí diabetické pacienty léčit i lékaři jiných oborů. Ať si to již přejeme, či ne, dříve nebo později dojde k dalšímu přerozdělení péče o tyto pacienty. Žádný jiný obor mimo diabetologii však nebude mít odborné znalosti ani kapacitu, aby se dostatečně erudovaně postaral o složitější pacienty, kterých bude vzhledem k celkově vysokému počtu diabetiků značné množství. Předpokladem k tomu, aby diabetologie a její pacienti tyto změny úspěšně přestáli, je na jedné straně změna struktury financování oboru, kterému zůstanou složitější pacienti, a na straně druhé erudovaní diabetologové, kteří budou po odborné stránce adaptováni na nové podmínky. Zatímco změna financování oboru i jednání s našimi partnery z jiných odborných společností jsou složitým během na dlouhou trať, snaha o udržení specializované erudice je o něco snazší a může ji ovlivnit každý z nás. I proto je výběr článků zaměřen na aktuální témata, jež mohou být nejen zajímavá, ale také důležitá pro ukotvení diabetologie jako specializovaného oboru.

Vážené kolegyně a kolegové, závěrem bych rád poděkoval všem autorům, kteří přispěli svými články, a vám popřál zajímavé čtení.


S úctou
Jan Šoupal

autoři

MUDr. Jan Šoupal, Ph.D. (vedoucí vydání)
3. interní klinika 1. LF UK a VFN v Praze

a

MUDr. Milan Flekač, Ph.D.
3. interní klinika 1. LF UK a VFN v Praze

Mgr. Aneta Hásková
3. interní klinika 1. LF UK a VFN v Praze

MUDr. Eva Horová, Ph.D
3. interní klinika VFN a 1. LF UK, Praha

MUDr. Jiří Jón
Interní oddělení Nemocnice Na Homolce

MUDr. Ondřej Mikeš
3. interní klinika 1. LF UK a VFN v Praze

MUDr. Barbora Obermannová, Ph.D.
Pediatrická klinika 2. LF UK a FN v Motole, Praha

MUDr. Tomáš Pelcl
3. interní klinika 1. LF UK a VFN v Praze

prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., MBA
3. interní klinika 1. LF UK a VFN v Praze

prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.
Klinika nefrologie 1. LF UK a VFN v Praze

MUDr. Jan Vachek
Klinika nefrologie 1. LF UK a VFN v Praze
Interní oddělení Klatovské nemocnice, a.s.


Redakční rada
prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., MBA
prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc., FESC
MUDr. Igor Karen

Nová doporučení ADA/EASD
pro léčbu diabetu 2. typu

MUDr. Ondřej Mikeš
3. interní klinika 1. LF UK a VFN v Praze

Souhrn: V roce 2018 aktualizovala Americká diabetologická asociace (ADA) ve spolupráci s Evropskou společností pro studium diabetu (EASD) doporučení pro léčbu diabetu. I nadále jsou důležitá nefarmakologická opatření a lékem první volby zůstává metformin. Při nedostatečné kompenzaci diabetu je třeba léčbu zavčasu intenzifikovat; při volbě následné terapie zohledňujeme pacientovy komorbidity, případně ekonomickou stránku léčby. Tato novelizace je uvedena v přehledném schématu na str. 6 a je podrobněji okomentována v následujícím textu.
Klíčová slova: diabetes, doporučené postupy, komorbidity, antidiabetika

New ADA / EASD Recommendations for the treatment in type 2 diabetes mellitus
Summary: In 2018, the American Diabetes Association (ADA) updated the recommendations for diabetes treatment in collaboration with the European Diabetes Society (EASD). Non-pharmacological measures remain important and metformin remains the drug of first choice. Inadequate diabetes compensation should be intensified in time; when choosing follow-up therapy, we take into account patient´s co-morbidity or the economic aspects of treatment. This amendment is outlined in a schematic diagram on page 6 and discussed in more detail below.
Key words: diabetes, guidelines, comorbidity, antidiabetics

Glukózové senzory v léčbě diabetu

MUDr. Jan Šoupal, Ph.D.
3. interní klinika VFN a 1. LF UK v Praze

Souhrn: K úspěšné léčbě diabetu 1. typu (DM1) je nutné přesné dávkování inzulinu a spolehlivé způsoby monitorace glykemie. Ke každodenní monitoraci lze využít glukometry (SMBG), systémy pro tzv. okamžité monitorování glukózy (FGM) a kontinuální monitoraci glukózy (CGM). Základem kontinuální i okamžité monitorace jsou glukózové senzory. Přestože se vžil název kontinuální a okamžitá monitorace glykemie, senzory se zavádějí do podkoží a stanovují koncentraci glukózy v intersticiální tekutině, nikoli v krvi. CGM informuje pacienta o vývoji glukózy automaticky přibližně v pětiminutových intervalech. V případě FGM je pacient informován až poté, co přiloží přijímač do těsné blízkosti senzoru. Přesnost měření CGM i FGM se výrazně zlepšila a v posledních letech je srovnatelná s přesností glukometrů. Zvýšení kvality senzorů přináší stále větší nebo úplnou nezávislost CGM a FGM na glukometrech a přesnost CGM již přestala být překážkou při konstrukci tzv. umělé slinivky břišní. Hlavní překážkou, která brání širokému použití CGM a FGM, je prozatím vyšší cena. Následující text podává přehled poznatků o kontinuálním a okamžitém monitorování u pacientů s DM1, u kterých lze v blízké budoucnosti očekávat široké uplatnění těchto systémů.
Klíčová slova: kompenzace diabetu, kontinuální monitorace glykemie, glukózové senzory

Glucose sensors in the treatment of diabetes
Summary: Successful treatment of type 1 diabetes (DM1) requires accurate insulin dosing and reliable blood glucose monitoring. Daily glucose monitoring (SMG), glucose monitoring (FGM) and continuous glucose monitoring (CGM) can be used for daily monitoring. The basis of continuous and immediate monitoring is glucose sensors. Although the name “Progressive and Immediate Glucose Monitoring” appears, the sensors are inserted into the subcutaneous tissue and they determine the glucose concentration in the interstitial fluid, not in the blood. CGM can inform the patient about glucose development automatically in approximately fiveminute intervals. In the case of FGM, the patient gets information only after placing the receiver in close proximity to the sensor. The accuracy of both CGM and FGM has improved significantly and over past few years, it has been comparable to the precision of the glucometers Increased sensor quality brings an increasing (or complete) independence of CGM and FGM to glucometers. CGM has already ceased to be an obstacle in constructing the so-called artificial pancreas. The major obstacle to the widespread use of CGM and FGM is the higher price so far. The following text provides an overview of knowledge about continuous and immediate monitoring of patients with DM1, which can be expected to be widely used in the near future.
Key words: diabetes compensation, continuous glycemic monitoring, glucose sensors